Eski SSK personelinin nöbet alacakları ödenecek

Haber Giriş : 29 Eylül 2006 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı'na başvurarak yaklaşık 55 bin eski SSK personelinin tuttukları nöbetlerden kaynaklanan ek ödemelerin konu yargıya gitmeden çalışanlara ödenmesini istedi. Sağlık Bakanlığı dava edilirse toplam 133 milyon YTL ödeyecek, bunun sadece 22 milyon YTL'si hukuki masraflardan oluşuyor.

SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte kadrolarıyla birlikte bakanlığa geçen yaklaşık 55 bin SSK çalışanına, aylık 80 saate kadar tuttukları nöbetlerden kaynaklanan ek ödemeler henüz yapılmadı. Bunun üzerine Türk Sağlık-Sen bakanlığa bir yazı göndererek, personelin hak ettiği ücretlerin yargı yoluna gidilmeden ödenmesini rica etti.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci imzasıyla gönderilen yazıda, konuyla ilgili olarak yerel idare mahkemelerine bir çok dava açıldığı belirtilerek, süre aşımı nedeniyle yerel idare mahkemesince reddedilen bir dava neticesinde temyiz yoluna başvurulması üzerine Danıştay 11. Dairesi'nin davanın süre aşımı nedeniyle reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığından bahisle yerel idare mahkemesinin kararının bozulmasına karar verdiği hatırlatıldı. Yazıda, şöyle denildi:

"Bu kararla birlikte gerek çalışanların yargı organlarını meşgul etmemesi, gerekse devletin mahkeme masraflarından kaynaklı maddi zarara uğratılmaması ve çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi için bu durumda olan personellerin yargı yoluna gitmesine gerek kalmaksızın aylık 80 saate kadar tuttukları nöbetlerden kaynaklanan ek ödemelerin hak ettikleri tarihten itibaren ödenmesini rica ederiz."

Türk Sağlık-Sen, açılacak davaların devlete getireceği yükü hesaplayan bir rapor hazırladı. Söz konusu rapora göre, eski SSK personellerinden ilgili dönemde ayda 80 saat ve üzeri nöbet tutan uzman hekimler ortalama 2 bin 500 YTL, pratisyen hekimler 2 bin YTL, hemşireler 2 bin YTL, genel idare hizmetleri sınıfı mensupları ise bin 750 YTL tutarında ilave ek ödemeye hak kazandı.

Raporda ayrıca dava açan personelin vekillerine 275 YTL yasal dava avukatlık ücreti, 110 YTL de yasal icra vekalet ücreti ödendiği ve her bir dava için ortalama 50 YTL dava masrafına da hükmedildiği vurgulanarak, Sağlık Bakanlığı aleyhinde dava açmış olan yaklaşık 3 bin 500 personele toplamda ortalama 7 milyon YTL ilave ek ödeme tutarı, 1 milyon 347 YTL dava ve icra vekalet ücreti ve 175 bin YTL dava masrafı olma üzere toplam 8.5 milyon YTL ödeneceğine dikkat çekildi.

Raporda devredilen 55 bin personelin dava açması halinde bakanlık tarafından 133 milyon YTL ödeneceği belirtilerek, bakanlığın nöbet ücretlerini ödememesi halinde ortalama 22 milyon 500 bin YTL'lik dava, icra vekalet ücreti ve dava masraflarını ödemek zorunda kalacağı ve devletin zarara uğrayacağı kaydedildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulunarak devletin zarara uğramasının önüne geçilmesini, aynı zamanda çalışanların haklarının bir an önce verilmesi ve mahkemelerde zaman harcanmamasını istediklerini ifade etti. Kahveci, "Bakanlık başvurumuzdan sonra illere bir genelge göndererek kurumlara bu personele açılan davalarla birlikte ne kadar para ödendiğini sordu. Bu önemli bir adımdır. Umarım en kısa zamanda bu paralar ödenerek çalışanların hak ettikleri nöbet ücretlerine bir an önce kavuşur. Devlette zarara uğratılmaz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber